20 Penyakit Berkaitan Dengan Obesiti

Kajian membuktikan obesiti “membuka jalan” untuk penyakit – penyakit lain memasuki tubuh kita.

 

Berikut adalah 20 penyakit yang biasanya dikaitkan dengan berat badan yang berlebihan

 

1. Kencing Manis

 

Kencing manis yang merupakan satu gangguan di mana pankreas menghasilkan insulin yang tidak mencukupi, atau tiada langsung. Diabetes boleh membawa kepada pelbagai isu-isu kesihatan yang lain, dan obesiti merupakan salah satu punca yang utama disebabkan oleh badan mempunyai glukosa yang berlebihan.

 

2. Kanser

 

Kanser terdapat dalam pelbagai jenis, dan kebanyakannya boleh dicegah dengan memberi lebih perhatian kepada pemakanan yang sihat, sambil mengelakkan obesiti pada masa yang sama.

3. Kegagalan jantung akibat tersumbat
Kegagalan Jantung akibat jantung tersumbat adalah suatu keadaan di mana jantung tidak boleh mengepam darah yang mencukupi kepada organ-organ lain badan dalam badan, dan ini kebanyakannya berpunca daripada obesiti.

 

4. Pembesaran jantung

 

Pembesaran jantung adalah kejadian apabila otot jantung menjadi lebih besar kerana bekerja terlalu keras yang secara semulajadi (juga disebabkan pembuluh darah yang tersumbat) akan berlaku jika anda mempunyai berat badan yang berlebihan.

 

5.Embolisme pulmonari

 

Embolisme pulmonari ialah keadaan yang berlaku apabila arteri tersumbat, dan kadang-kadang ia boleh membawa maut. Berat badan yang berlebihan menyebabkan kebanyakan seseorang itu mengurangkan aktivitinya, dan ini boleh menyebabkan embolisme.

 

6. Sindrom ovari polistatik

 

Sindrom ovari polisistik berlaku apabila sista wujud dalam ovari. Ianya boleh pecah, dan akan menimbulkan masalah-masalah lain.

 

7. Penyakit Refluks esofagus Gastro

 

Penyakit refluks esofagus gastro adalah bermaksud apabila asid perut dan jus mengalir dari perut kembali ke dalam esofagus. Ini adalah masalah yang biasa terdapat pada orang yang berlebihan berat badan.

 

8. Penyakit Hati berlemak

 

Penyakit Hati berlemak adalah suatu keadaan di mana lemak dalam jumlah yang besar berkumpul dalam sel-sel hati. Hati berlemak boleh dianggap sebagai satu penyakit tunggal yang berlaku di seluruh dunia bagi orang-orang yang mengambil alkohol berlebihan, dan mereka yang gemuk.

 

9. Hernia

 

Hernia terjadi disebabkan lubang pada diafragma menjadi lemah dan membesar.

 

10. Mati pucuk
Mati pucuk adalah ketidakupayaan untuk membangunkan atau mengekalkan ketegangan pada alat kelamin, berkemungkinan disebabkan oleh masalah perubatan untuk mengatasi kegemukan, ataupun kerana kesan psikologi.

 

11. Inkontinens Urinari

 

Inkontinens Urinari adalah ketidakupayaan untuk mengawal air kencing yang sering dikaitkan dengan obesiti, pundi kencing dan otot pelvik yang lemah.

 

12. Kegagalan Ginjal kronik

 

Kegagalan Ginjal kronik bermaksud buah pinggang gagal untuk bekerja, dan ini bermaksud risiko yang lebih besar kepada orang-orang yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau obes.
13. Edema limfa
Edema limfa adalah keadaan berlaku dari sistem limfa yang rosak atau tidak berfungsi, berpunca daripada masalah kegemukan dimana kegemukan itu sebenarnya menghancurkan sistem limfatik.
14. Selulitis
Selulitis mengikut definisi klinikal ialah jangkitan merebak yang melibatkan kedua-dua dermis dan tisu subkutaneus akibat aliran limfa yang lemah,  disebabkan oleh kegemukan.

 

15. Strok
Strok adalah kekurangan bekalan darah ketika badan bekerja lebih keras, kebiasaannya terjadi apabila individu itu mempunyai berat badan berlebihan.

 

16. Sindrom Pickwickian
Sindrom Pickwickian pada asasnya terjadi disebabkan apnea tidur yang tercetus kerana kegemukan meletakkan beban yang berlebihan ke atas sistem paru-paru.
Sindrom Pickwickian adalah suatu keadaan di mana individu yang berlebihan berat badan gagal bernafas cukup atau bernafas secara mendalam, menyebabkan tahap oksigen darah rendah dan karbon dioksida (CO2) tinggi.

Ramai orang dengan penyakit ini sering berhenti bernafas untuk jangka masa pendek semasa tidur (tidur apnea obstruktif), mengakibatkan mereka terjaga dari tidur dengan kerap sepanjang malam, dan membawa kepada mengantuk berterusan pada siang hari.

Penyakit ini meletakkan tekanan pada jantung, yang akhirnya boleh membawa kepada simptom kegagalan jantung, seperti bengkak kaki dan pelbagai gejala lain yang berkaitan.

 

17. Kemurungan
Kemurungan adalah satu keadaan di mana seseorang terasa amat sedih sepanjang masa sehingga boleh membawa kepada perasaan ingin bunuh diri. Masalah ini akan lebih serius bagi seseorang yang mempunyai masalah berat badan.

 

18. Osteoarthritis
Osteoartritis adalah satu sindrom di mana radang gred-rendah menyebabkan kesakitan pada sendi. Ini disebabkan oleh kehausan tulang rawan yang tidak normal, biasanya disebabkan oleh kegemukan.

 

19. Gout
Gout berlaku apabila asid urik berkumpul dalam darah. Hujung saraf kemudiannya menjadi jengkel menyebabkan kesakitan yang kuat dan bertambah teruk apabila membawa berat badan berlebihan.

 

20. Penyakit pundi hempedu
Penyakit pundi hempedu biasanya menyerang mereka yang berlebihan berat badan akibat paras kolesterol darah tinggi dan menyebabkan batu karang hempedu.

 

Sumber : https://imejbaru.wordpress.com/2012/06/26/20-penyakit-yang-biasanya-dikaitkan-dengan-berat-badan-yang-berlebihan/

Advertisements