5 Jenis Makanan Sihat Yang Anda Perlu Ambil Tahu!

Anda perlu memilih kepelbagaian dalam makanan yang padat dengan nutrien untuk nutrisi yang sempurna.

 

Diet yang sihat adalah amat penting untuk mendapatkan nutrien yang sempurna dan tubuh badan yang sihat. Apabila memilih makanan, beri lebih perhatian untuk sayur dan buah, gandum penuh (whole grain), protein tanpa lemak, dan produk tenusu rendah lemak.

 

Kebanyakan individu tidak mengambil amaun nutrien yang disarankan, dan ini meningkatkan risiko mereka terhadap pelbagai penyakit.

 

Untuk mendapatkan nutrien yang disarankan, anda perlu memilih kumpulan makanan yang mempunyai pelbagai nutrien, dan menghadkan pengambilan lemak tepu, garam, kolestrol dan gula.

 

Sayur – sayuran

 

Anda seharusnya mengambil 2 1/2 cawan sayur setiap hari. Masukkan sekali sayuran berdaun hijau tua, sayuran jingga dan merah, dan hasilan lain yang berwarna gelap.

Contoh hidangan adalah seperti 1 cawan sayuran berdaun, dan 1/2 cawan sayuran yang mentah atau dimasak. Masukkan perasa seperti lemon, cuka atau rempah bebas garam untuk menaikkan rasa tanpa perlu memasukkan lemak dan garam. Selitkan sayuran di dalam hidangan makanan anda, dan makan secara mentah sebagai snek.

 

Buah – buahan

 

Kita tidak mengamalkan pemakanan buah – buahan yang cukup untuk mendapatkan fiber, potassium, vitamin A atau C. Buah – buahan adalah sumber yang baik untuk nutrien tersebut untuk memenuhi keperluan anda.

 

2 cawan buah adalah cukup untuk 4 hidangan, adalah amat disarankan. Untuk setiap hidangan terdiri daripada 1/2 cawan buah segar, 1/4 cawan buah yang dikeringkan, dan 1/2 cawan jus buah – buahan tanpa campuran. Lebihkan pengambilan buah yang segar kerana ia tidak mengandungi perasa tambahan. Pilihan buah yang terbaik adalah beri, epal dan pisang.

 

Gandum penuh

 

Sekurang – kurangnya separuh daripada gandum yang anda makan harian harus terdiri daripada gandum penuh.

 

Gandum penuh berbeza dari gandum yang telah diproses, kerana bran dan bakteria di dalam gandum penuh tidak diekstrak keluar. Gandum kehilangan banyak nutrien ketika diproses, menjadikan gandum penuh pilihan yang lebih baik.

 

Jumlah yang disarankan untuk pengambilan gandum penuh adalah 6 hidangan sehari. Pilihan yang baik adalah oatmeal, wholewheat bread, quinoa, barli, wholewheat pasta dan crackers. Setiap hidangan terdiri daripada 1/2 cawan nasi atau pasta, 1 hirisan roti atau 1 cawan bijirin kering.

 

Gandum penuh mempunyai kandungan fiber yang tinggi dan boleh membantu anda mencapai keperluan fiber harian. Tukarkan makanan yang membekalkan karbohidrat harian anda kepada gandum penuh.

 

Protein

 

Beri lebih perhatian kepada protein tanpa lemak seperti dada ayam tanpa tulang dan kulit, kacang, tauhu, ikan dan telur. 5 1/2 oz protein setiap hari adalah disarankan.

 

Sebutir telur, 1 sudu mentega kacang, 1/4 cawan kacang, atau 1 oz daging adalah dikira sebagai 1oz protein. Untuk snek, masukkan makanan berprotein tinggi untuk membantu anda merasa kekenyangan, contohnya mentega kacang dengan epal atau keju rendah lemak dengan wholewheat crackers.

 

Produk tenusu rendah lemak

 

Anda sepatutnya mengambil 2 atau 3 hidangan produk tenusu setiap hari. Pilihan yang sihat termasuk greek yogurt rendah lemak, susu skim atau susu rendah lemak, dan keju yang dikurangkan lemak.

 

Produk tenusu mengandungi potassium, vitamin D, protein dan kalsium, yang sangat penting untuk kesihatan yang optimum. Had kan pengambilan produk tenusu yang tinggi kandungan lemak seperti keju, susu full cream dan aiskrim.

 

Sumber : http://healthyeating.sfgate.com/5-main-types-healthy-food-6343.html

Advertisements